Ωμή διατροφή στις γάτες

ΟΔΗΓΟΣ: Ωμή Διατροφή (Prey Model)

…γράφει ο Θέμης, βοηθός κτηνιάτρου και πατέρας της υπέροχης Σιαμέζας Σίρσα (βρείτε το προφίλ της στο Ίνσταγκραμ εδώ).

Γιατί επιθυμείτε να ξεκινήσετε ωμή διατροφή στη γάτα σας;

Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας. Μπορεί η γάτα σας να παρουσιάζει αλλεργίες και δυσανεξίες στις συμβατικές τροφές του εμπορίου. Μπορεί να διαβάσατε για τα ωφέλη της ωμής διατροφής και θέλετε να τη δοκιμάσετε, θέλοντας το καλύτερο για τον μικρό σας φίλο.

Μόλις βρείτε την απάντηση στην ερώτηση σας, θα σας δώσει κίνητρο ώστε να κάνετε το μεγάλο βήμα (Προσωπικά ήθελα η γάτα μου να τρέφεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική της διατροφή και ήθελα να μπορώ να ελέγχω κάθε συστατικό που μπαίνει στο πιάτο της- επίσης είχαμε πολύ συχνά πρόβλημα με τη διατροφή της καθώς τείνει να βαριέται την υγρή τροφή της γρήγορα παρά την ποικιλία, κι όσον αφορά τις κροκέτες ποτέ δεν της άσκησαν έλξη.)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εισαγωγή στην ωμή διατροφή

Επόμενο βήμα είναι η έρευνα. Τι τύπος ωμής διατροφής θα ταίριαζε καλύτερα στη γάτα σας;

Πως είπατε; Δεν γνωρίζατε πως υπάρχουν διάφορες κατηγορίες και τύποι ωμής διατροφής;
Κι όμως.

  • Α) NRC (National Research Council)
    Πρόκειται για δύσκολο μοντέλο για αρχάριους, καθώς απαιτεί αρκετές γνώσεις για τη διατροφή, καθώς και πολύ αυστηρές μετρήσεις όσον αφορά την ημερήσια ποσότητα που το ζώο θα καταναλώσει. Οφείλει την ονομασία του στον ομώνυμο οργανισμό.
  • BARF (Biologically Appropriate Raw Food)
    Ξεκίνησε ως μοντέλο διατροφής για σκύλους και χρειάζεται κάποιες αλλαγές ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες μιας γάτας που διαφέρουν.
  • PMR/ Prey Model
    Μοντέλο διατροφής που “μιμείται” τα θηράματα της γάτας στη φύση. Αποτελείται από κρέας, κόκκαλα, όργανα κι ακολουθούνται κάποιοι κανόνες ποσοστών όσον αφορά την ποσότητα του κάθε συστατικού που πρέπει να φάει η γάτα μας. Είναι επίσης βασισμένη στην ποικιλία των συστατικών της- μια γάτα δεν μπορεί να έχει μια ισορροπημένη διατροφή τρώγοντας μόνο κοτόπουλο και τα παράγωγα του, για παράδειγμα.

Μιας και η τρίτη είναι το μοντέλο που ακολουθούμε, θα σας γράψω για αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: το παρόν άρθρο αποτελεί αποκλειστικά την προσωπική μου εμπειρία. Κάθε γάτα και κάθε κατάσταση διαφέρει. Φροντίστε πάντα να συμβουλευεστε τον κτηνίατρο σας για θέματα υγείας ενώ παράλληλα κάνετε την προσωπική σας έρευνα.

Ωμή Διατροφή - Prey Model

To Prey Model συμπεριλαμβάνει κρέας, όργανα, κόκκαλα και κάποιες συμπληρωματικές τροφές όπως το αυγό ώστε να είναι ολοκληρωμένη η διατροφή της γάτας μας. Αυτά θα αναλυθούν παρακάτω.

Τι χρειάζεστε πριν κάνετε την απόπειρα να αλλάξετε τη διατροφή της γάτας σας σε ωμή;

Καταρχήν έρευνα διεξοδική και αποφασιστικότητα. Κάθε αρχή είναι δύσκολη αλλά έχετε γνώμονα πως ό,τι κάνετε γίνεται για το καλό της γάτας σας. Χρειάζεστε επίσης έναν καταψύκτη ή έστω αρκετό χώρο στην κατάψυξη σας. Μια ζυγαριά θα είναι χρήσιμη ώστε να υπολογίζετε τις μερίδες και το βάρος των υλικών σας. Θα χρειαστείτε επίσης αντισηπτικό για τις επιφάνειες που θα ακουμπά το ωμό κρέας ώστε να τηρούνται οι κανόνες βασικής υγιεινής.

Συστατικά που θα χρειαστείτε για την ολοκληρωμένη διατροφή της γάτας σας.

  • ΚΡΕΑΣ
    Με τον όρο κρέας εννοούμε καθαρό μυ και όχι κόκκαλα με κρέας. Οι απόψεις διήστανται αλλά καλό είναι η δίαιτα της γάτας να περιλαμβάνει τουλάχιστον κατά το ήμισυ κόκκινο κρέας (ή ποσοστό 2/3 κόκκινο και 1/3 λευκό κρέας):
    Κόκκινο κρέας που μπορείτε να δώσετε με ασφάλεια: μοσχάρι, αρνί, πάπια, χήνα, κατσίκι, κλπ.
    Λευκό κρέας που μπορείτε να δώσετε με ασφάλεια: κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι κλπ.
    – Επίσης σε μικρές ποσότητας μπορούν να δοθούν πνεύμονες, γλώσσες, καρδιές κλπ που κατηγοριοποιούνται ως καθαρό κρέας παρόλο που είναι όργανα.

    Δεν ταίζουμε χοιρινό κρέας κι επίσης το να ταίζουμε κυνήγι θέλει αρκετή προσοχή -το κρέας πρέπει να μείνει στην κατάψυξη για τουλάχιστον 3 εβδομάδες προτού καταναλωθεί ασφαλώς.Δεν ταίζουμε ποτέ τη γάτα μας με άλλα σαρκοφάγα ζώα. Δεν ταίζουμε καπνιστό, μαγειρεμένο κρέας με μπαχαρικά.

    Σημαντικό: πάντοτε ταίζουμε ποικιλία κρέατος -η γάτα μας δεν μπορεί να έχει ισορροπημένη διατροφή τρώγοντας μόνο κοτόπουλο.

  • ΨΑΡΙ
    Σημαντική πηγή Ω3, βοηθάει επίσης στο να διατηρείται η γούνα της γάτας μας αστραφτερή και μαλακή. Ωστόσο πολλοί επιλέγουν να αντικαταστήσουν το ψάρι στη διατροφή της γάτας με συμπλήρωμα βιταμίνης Ε και έλαιο σολωμού. Ο λόγος είναι η θειαμινάση και τα βαριά μέταλλα που περιέχουν πολλά είδη ψαριού καθώς κι ο κίνδυνος από συγκεκριμένα παράσιτα. Γενικά συνιστάται να καταψύχονται τα ψάρια για τουλάχιστον μια βδομάδα πριν την κατανάλωση.

    Μικρά λιπαρά ψάρια είναι γενικά μια πιο ασφαλής επιλογή καθώς η περιεκτικότητα τους σε βαριά μέταλλα είναι πολύ μικρότερη. Σαρδέλες, γαύρος, σκουμπρί, πέστροφα, σολωμός κλπ είναι ψάρια που επιτρέπεται να φάει η γάτα μας εφόσον ελέγχουμε πάντα την περιεκτικότητα σε θειαμινάση. Μικρά ψάρια όπως οι σαρδέλες δίνονται ολόκληρα, ενώ σε μεγαλύτερα ψάρια μπορούμε να κόψουμε το ψάρι κάθετα σε μικρά κομμάτια.

    Προσοχή
    : Ποτέ δε δίνουμε μαγειρεμένο ψάρι καθώς υπάρχει κίνδυνος πνιγμού από τα κόκκαλα.

  • ΚΟΚΚΑΛΑ
    Έχουν αναλυθεί σε προηγούμενο άρθρο (βλέπε στον σύνδεσμο αμέσως παρακάτω)
  • ΟΡΓΑΝΑ

    Τι είδους όργανα μπορούμε να ταίσουμε τη γάτα μας;
    – Συκώτι (κύρια πηγή βιταμίνης Α) με προσοχή στην ποσότητα
    – Νεφρά
    – Εγκέφαλο
    – Θύμο αδένα
    – Πάγκρεας

    Μπορείτε να δώσετε με ασφάλεια όργανα από τις πήγες όπου μπορείτε να δώσετε κρέας (πχ η γάτα μπορεί να φάει συκώτι κοτόπουλου αλλά όχι χοιρινού).Καθημερινά η γάτα χρειάζεται 10% των γευμάτων της να αποτελείται από όργανα, 5% εκ των οποίων θα είναι συκώτι.Όπως και με το κρέας, χρειάζεται ποικιλία όσον αφορά την επιλογή οργάνων.

  • ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ
    Κάθε γάτα είναι ιδιαίτερη και το ίδιο ισχύει και για τη διατροφή της.Καλό θα είναι κάθε νέα προσθήκη στη διατροφή της γάτας μας να έχει λόγο ύπαρξης, κι όχι να προστίθεται επειδή είδαμε πχ κάποιον άλλο να το κάνει.Για παράδειγμα, αν ταίζετε μικρά ψάρια, καλό θα είναι να δίνετε συμπλήρωμα βιταμίνης Ε. (Αυξημένη πρόσληψη Ω3 έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη ανάγκη του οργανισμού για βιταμίνη Ε).

    Προσωπικά δίνω κεφίρ για τη χλωρίδα του εντέρου, έλαιο σολωμού για το τρίχωμα, καθώς και αυγά που είναι καλή πηγή λιπαρών, πρωτεινών και βιταμινών (προσοχή: όταν δίνουμε αυγά, πάντα δίνουμε είτε ολόκληρο το αυγό, είτε μόνο τον κρόκο).

Πως κάνουμε τη μετάβαση από την τωρινή διατροφή της γάτας μας σε ωμή;

Δυστυχώς πολλές γατούλες έχουν συνηθίσει την εθιστική γεύση της κροκέτας και μπορεί να αρνηθούν να φάνε κάτι ωμό. Πολλές γάτες επίσης δεν αγαπούν τις αλλαγές κι έχουν φόβο για το άγνωστο -προτιμούν να μείνουν νηστικές παρά να φάνε κάτι νέο. Ευτυχώς και για εσάς και για αυτές, υπάρχουν τρόποι να τις καταφέρετε.

Αρχικά, κάθε μετάβαση πρέπει να γίνει σταδιακά. Αν η γάτα σας έχει συνηθίσει να τρώει σχεδόν αποκλειστικά κροκέτες, θα πρέπει να κάνετε τη μετάβαση σε υγρή διατροφή, μέχρι να τρέφεται αποκλειστικά με κονσέρβα.Εφόσον η γάτα σας τρώει άνετα υγρή τροφή, μπορείτε να αρχίσετε να συστήνετε σταδιακά κομμάτια ωμής στη διατροφή της.Πρώτα θα ξεκινήσετε με κρέας, έστω και σε μορφή κιμά, προτού μπορέσετε σταδιακά να δώσετε μεγαλύτερα κομμάτια. 

Όταν η γάτα σας είναι εξοικειωμένη με το κρέας, μπορείτε να ξεκινήσετε να δίνετε ελάχιστες ποσότητες οργάνων, ειδικά συκώτι. Έπειτα κόκκαλα και συμπληρώματα.Πάντοτε παρακολουθείτε την γάτα σας όταν πηγαίνει στην άμμο ώστε να επιβεβαιώσετε πως δεν έχει θέμα διάρροιας ή δυσκοιλιότητας.

Μια γάτα μπορεί να ξεκινήσει τη μετάβαση από άλλου είδους δίαιτα σε ωμή από 3 μηνων.
Τιπς μετάβασης για δύστροπες γάτες
  • Για γάτες που δε θέλουν με τίποτα να αποχωριστούν τις κροκέτες τους, θρυμματισμένη κροκέτα ή λιχουδιές πάνω στο κρέας μπορούν να τους αλλάξουν γνώμη.
  • Δώστε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου κι όχι κρύο. Οι γάτες τρώνε τη λεία τους αμέσως μόλις τη σκοτώσουν, κάτι που σημαίνει πως προτιμούν το φαγητό τους ελαφρά ζεστό.
    Προσοχή: μη ζεσταίνετε τη μερίδα τους, ειδικά αν περιέχει κόκκαλα.
  • Για γάτες που έχουν δυσκολία στο να φάνε κόκκαλα, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με κόκκαλα σε σκόνη, ή συμπλήρωμα ασβεστίου ώστε η διατροφή να είναι ολοκληρωμένη.
  • Πάντα ταίζετε τη γάτα σας στο ίδιο μέρος ώστε να καταλάβει πως αυτό που είναι στο πιάτο της είναι φαγητό.

Τι άλλο θα θέλατε να μάθετε σχετικά με την ωμή διατροφή; Γράψτε μου παρακάτω.

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

4 Απαντήσεις

  1. Συμπληρωματικά αναφέρω οτι τώρα δίνω barf για πιο “safe” επιλογή αναλογιών.
    Όμως λόγω έλλειψης ποικιλίας δεν μπορώ να την κρατήσω ως αποκλειστική διατροφή τους..

  2. Ο ένας – από τους 3- γάτους μου με στοματιτιδα, δυσκολεύεται με τα κοκκαλα. Αναγκάζομαι να του αλεθω κιμά με συκώτια, προσθέτω και κάτι λίγο σε λαχανικό, αλλά πώς αντικαθιστουμε τα κοκκαλα; Έχεις βρει κάποιο συμπλήρωμα τύπου “αλεσμένα κοκκαλα” – κόκκαλα σε σκόνη;

    1. (Συμπλήρωμα ασβεστίου το φοβάμαι λίγο, στους ανθρώπους είναι αρκετά σύνθετος ο μεταβολισμός του ασβεστίου, θέλει βιτ D, K2, κι ίσως και άλλα για να δουλέψει σωστά – κίνδυνος κυκλοφορικού!)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *